Hydrojets hemsida

Besök vår hemsida på www.hydrojet.se för information om våra produkter. Vi säljer, installerar och servar den populära vattenmassagemaskinen från Velusjet.

torsdag 17 januari 2019

Massage - vägen till ett friskare liv - Del 2


Det här blogginlägget tar inget ansvar för eventuella skador eller andra problem som kan uppstå vid nyttjande av någon av de beskrivna teknikerna. Vidare lägger vi ingen värdering i huruvida en behandlingsmetod är effektiv eller inte, det är upp till var och en att själv informera sig om de olika teknikernas hälsoeffekter biverkningar och eventuella skaderisker.



Vi fortsätter vår genomgång av olika massagetekniker och har kommit fram till
massage med varma stenar.

Massage med varma stenar

Bild på kvinna med varma stenar utmed ryggraden
Massage med heta stenar för effektiv
terapeutisk effekt.
Vid första anblicken kan massage-metoden se aningen flummig ut för den oinvigde. Massagetekniken liknar Svensk Massage (beskriven i del 1 i den här bloggserien). Tekniken går ut på att låta de uppvärmda lavastenarna värma muskulatur och mjukdelar för att uppnå en bättre terapeutisk effekt. Massören använder de varma stenarna antingen, i stället för, eller i kombination med, händerna.

Stenarna placeras på olika delar av kroppen såsom:


  • Längs med ryggraden
  • På magen
  • På bröstet
  • På ansiktet
  • På handflatorna
  • På dina fötter eller tår

Massagen utförs med olika tekniker, exempelvis; Långa drag, cirkulära rörelser, vibrationer, knackningar eller knådning. 


Ibland kan även kalla stenar användas efter behandling med de varma stenarna. Detta görs för att exempelvis "lugna ner" svullna blodkärl.



6 Fördelar vid Massage med heta stenar


1. Minskar spänningar i muskler och lindrar smärta

Värme har länge använts för att lindra muskelspänningar och smärta. Det påverkar också blodcirkulationen positivt. Värme kan också minska muskelspasmer och öka rörligheten.


Kyla kan också användas i terapeutiskt syfte för att behandla inflammationer. Beroende på dina symptom, kan en behandling med växelvis varma och kalla stenar ge god effekt.

2. Minska stress och ångest

Bild på kvinna med nacksmärtor vid skrivbord
Massage kan lindra smärta och stres
American Massage Therapy Association menar att: "massageterapi kan vara effektivt vid stresslindring" [Länk till uttalandet]. Det finns forskning som stöder påståendet. En studie från 2001 visade att 15 minuters massage ökar hjärtats förmåga att arbeta och också på förbättrad slagvolym [den mängd blod som pumpas ut av en av hjärtkamrarna vid varje hjärtslag]. En annan studie från 1997 visade att massage utförd i en stol ute på en arbetsplats minskade stress jämfört med en rast på 15 minuter utan massage.


3. Främjar sömn

Forskarvärlden är rörande överens om att massage främjar sömn. Det finns flera studier som visar på stora vinster när det gäller sömnen om man introducerar massage exempelvis på patienter inlagda på sjukhus eller på äldre personer. Man har till och med funnit att massage i många fall kan ersätta sömnmedicinering.

En studie från 2001 visade att spädbarn med sömnproblem och som gavs en 15-minuters massage av föräldrarna somnade snabbare. De var också piggare, aktivare och mer positiva när dom vaknade.

Man tror också att massage kan göra att det blir bättre återhämtning under sömnen även om man inte förstår varför.

4. Symptomlindring vid autoimmuna sjukdomar

Massage med heta stenar kan lindra smärtsamma tillstånd som till exempel fibromyalgi. Det skall dock sägas att inte alla som har fibromyalgi kan ta massage på grund av smärtorna. En studie utförd 2002 visar att personer med fibromyalgi och som fick en 30-minuters massage sov längre, hade färre triggerpunkter och hade minskade nivåer av P-substans (substans P är ett peptidhormon i ryggmärgsvätskan som ger vidare nervsignaler till hjärnan om hur vi uppfattar en smärta) jämfört med kontrollgruppen som hade fibromyalgi men enbart fick avslappningsterapi. 

Det behövs mer forskning i ämnet innan massage kan införas som standardbehandling av fibromyalgi.

En studie från 2013 visade att personer med reumatisk artrit fick fördelar av lättare massage såsom massage med heta stenar. Deltagarna i studien erfor mindre smärta, bättre gripstyrka och större rörlighet efter en månad med massageterapi.

5. Kan minska symptom från cancer

En stor treårig studie som publicerats i Journal of Pain and Symptom Management undersökte hur massage påverkar smärta, utmattning, stress och ångest, illamående och depression hos 1.290 personer med cancer. Studien visade att massage, särskilt svensk massage, förbättrade symptomen från cancern, även hos de med svårare symptom. Forskarna tror att den tröstande, empatiska mänskliga beröringen spelade en roll i resultatet.


6. Boostar immunsystemet

Massage kan ge ditt immunsystem en boost. Enligt en studie från 2010 hade en enda massagesession med svensk massage en positiv och omedelbar effekt på immunsystemet. Blodprov tagna före och efter behandlingen visade på minskade halter av arginin vasopressin, ett hormon som reglerar blodtrycket och vattnet i kroppen.

Slutsats

Studier visar alltså på att massage i allmänhet, men svensk massage (och även massage med heta stenar) i synnerhet, har en mängd positiva inverkningar på de personer som tar emot den. Det verkar dock som att det behövs ytterligare forskning för att slå fast resultaten.

En sak är i alla fall klar; det är onekligen väldigt skönt med massage och de flesta som får massage upplever de positiva effekterna. Även om man ibland behöver iaktta viss försiktighet under vissa tillstånd (graviditet och några olika sjukdomar) så verkar man kunna få ut mycket från massageterapi.

Fler delar i vår serie:


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar