Hydrojets hemsida

Besök vår hemsida på www.hydrojet.se för information om våra produkter. Vi säljer, installerar och servar den populära vattenmassagemaskinen från Velusjet.

måndag 21 januari 2019

Massage - vägen till ett friskare liv - Del 3



Det här blogginlägget tar inget ansvar för eventuella skador eller andra problem som kan uppstå vid nyttjande av någon av de beskrivna teknikerna. Vidare lägger vi ingen värdering i huruvida en behandlingsmetod är effektiv eller inte, det är upp till var och en att själv informera sig om de olika teknikernas hälsoeffekter, biverkningar och eventuella skaderisker.


I del 3 av den här serien kommer vi att gå igenom aromaterapi, djupmassage och sportmassage.


Aromaterapi

Aromaterapi - dofter som terapi
Man brukar säga att aromaterapi passar bäst för personer som behöver någon form av emotionell läkning i sin massage. Aromaterapi anses hjälpa till med:

  • Förbättra stämningsläget/humöret
  • Minska stress och ångest
  • Minska depressionssymptom
  • Minska spänningar i muskulatur
  • Minska smärta

I aromaterapimassage kombineras mjukt, milt tryck tillsammans med essentiella oljor. Massören brukar vanligtvis avgöra vilket olja som ska användas, men du kan ofta ange egna önskemål. 

Man spär ut oljorna innan de används. Själva massagen utförs som fullkroppsmassage. Vanligt är att oljan också värms upp och på så sätt kan tas upp via andningen. Ibland fokuseras massagen kring ryggen, skuldrorna och huvudet.

(Tillägg: Enligt flera källor saknas forskning eller studier som entydigt visar på effektiv terapeutisk effekt av aromaterapi.)


Djupmassage



Bild på massör som masserar en rygg.
Djupmassage för massage av djupare liggande
muskulatur och vävnader.
Vid djupmassage används högre tryck än vid Svensk (Klassisk) massage. Det är ett bra val om du lider av kroniska muskelproblem som ömmande muskler, skador eller obalans. Djupmassagen kan hjälpa till att släppa på spända muskler, lindra kronisk muskelvärk och ångest.

Under massagen kommer massören att använda långsamma, djupa rörelser med fingrarna för att lätta på spänningar i de djupare muskellagren och vävnader. Även om djupmassage är mer intensiv än exempelvis Svensk massage bör du inte känna att det ömmar eller smärtar.

Sportmassage


Bild på rugbyspelare
Sportmassage är en effektiv metod att behandla
och förebygga idrottsskador.
Sportmassagen används med fördel om du ofta utsätter kroppens muskler för stress och skador vid exempelvis regelbundet sportande. Om du har lätt att dra på dig skador på musklerna kan sportmassage hjälpa till att förebygga sådana skador.

En annan fördel och område där massagetypen är användbar är att förbättra rörlighet och prestation. Och dessutom kan den användas för att minska smärta, ångest och muskelspänningar. Sportmassage kan utföras som en fullkroppsmassage eller med fokus på en enskild kroppsdel i behov av terapi. En kombination av djupmassage och mer smekande lättare massage beroende på det aktuella behovet.

Tekniker

Sportmassagens olika tekniker:

  • Effleurage, är en skonsam och lätt teknik som innefattar strykande rörelser. Tekniken hjälper till att förbättra blodcirkulationen, värma upp musklerna och stimulera nerverna. Man använder Effleurage för att värma upp idrottaren.
  • Petrissage, är intensivare rörelser avsedda att stretcha musklerna och lätta på spänningar. Tekniken kallas också knådning.
  • Friktion, är en teknik som är ganska smärtsam och används för att separera muskelfibrer och bryta ner ärrvävnad. Tekniken används under mycket korta stunder.

Specialiserade former eller tekniker för olika sporter har tagits fram och här är några av dem:

  • Fotboll
  • Långdistanslöpning
  • Rugby och andra kontaktsporter
  • Dans
  • Utslitningssymptom vid utövande av golf, tennis eller andra kastsporter

Fler delar i vår serie:

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar